Heb ik een rughernia?
Symptomen en de oplossing.
In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van hun rug of nek. Een deel daarvan ontwikkelt een hernia. Denk jij last te hebben van een rughernia?
Wat is een hernia?
Een ‘hernia’ is letterlijk een ‘uitstulping’ en een rughernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Tussen alle wervels bevindt zich een tussenwervelschijf die onder grote druk kan gaan uitpuilen. Deze uitpuilende tussenwervelschijf kan op een zenuw gaan drukken.
Zodra de tussenwervelschijf op de zenuw drukt kun je tintelingen en pijn voelen die het been intrekt vaak tot in de voet. De huid voelt vaak dof aan en de kracht in het been is vaak verminderd.
Hoe herken ik een hernia?
Een hernia begint vaak met een pijnscheut in de rug, met daarnaast een verkramping van de rugspieren. Daarna straalt de pijn vaak uit naar de bil en plots richting het been en af en toe de voet. De pijn neemt toe bij hoesten, niezen en persen.
De symptomen:
- Heftige pijn in (de rug en) het been
- Tintelingen in been af en toe in de voet.
- Krachtsvermindering
- Dof gevoel huid
- Pijnstillers werken nauwelijks
De behandeling van een hernia:
In het verleden werd vrijwel iedere hernia direct geopereerd. Daar zijn ze tegenwoordig minder snel mee. Slechts 30% van de hernia operaties is effectief en vaak komen dezelfde klachten terug. Op de lange duur hebben veel hernia geopereerde patiënten vaak last van vroegtijdige slijtage (geen kraakbeen meer tussen de wervels).
Chiropractie werkt vaak heel effectief zonder daarbij delen uit de rug weg te snijden. Sterker nog, bij chiropractie opereert of injecteert men niet. Chiropractoren gebruiken een speciale behandelbank en rustige behandeltechnieken om de hernia te doen slinken.
Chiropractoren zoeken eerst de oorzaak van de hernia op, die zich vaak net onder of boven de hernia bevind. De oorzaak van een hernia wordt behandelt, de hernia zelf wordt met rust gelaten.
Hoe kan ik een hernia voorkomen?
Veel onderuit zitten, langdurig bukken, autorijden, langdurige PC werkzaamheden waarbij men veel zit, zijn zware uitgangsposities voor de rug. De tussenwervelschijf vervormt onder de druk en de hernia krijgt de kans uit te puilen.
Tips:
- Probeer zitten veel af te wisselen door te gaan staan en te bewegen.
- Ondersteun je rug bij het zitten met een kussen of een lendesteun
- Chiropractie houdt uw rug soepel en uw rug blijft gezonder.
- De beste tip: “De beste houding is de volgende”
Is warmte goed bij een hernia?
Warmte is nooit goed in acute situaties, de pijn moet gedempt worden. U kunt beter de regio koelen door er een zogenaamde “ coldpack” op te leggen. Wij raden aan deze “coldpack” in de koelkast te leggen en na enige tijd gewoon op de huid te leggen (uit de vriezer is té koud en het lichaam verstijfd daardoor vaak juist meer). De ideale tijdsduur is 10 minuten.
Wat mag ik wél en wat moet ik níet doen bij een hernia?
Dit mag je wel doen wanneer je een hernia hebt:
- Probeer als het gaat, zo regelmatig te bewegen. Doe dit gedoseerd en gecontroleerd.
- Probeer tijdelijk pijnstillers zoals paracetamol of indien nodig NSAID’s (zoals Ibuprofen)
- Probeer zo snel mogelijk een chiropractor te bellen, die kunnen u écht helpen.
Dit moet je niet doen wanneer je een hernia hebt:
- Blijf niet te lang in één positie te zitten
- Voorkom tillen, plotselinge bewegingen
Ik denk dat ik een hernia heb, wat moet ik nu doen?
- Koel de rug – bil en achterzijde bekkenregio met een “coldpack” uit de koelkast.
- Neem lichte pijnstillers zoals paracetamol.
- Bel snel een chiropractor.
Bij twijfel? Bel ons, dan geven wij u vrijblijvende informatie en kunnen we een afspraak maken indien nodig. Bel naar: 073-6840910. Je kunt natuurlijk ook online een afspraak bij onz inboeken via onze website.